20 Şubat 2008 Çarşamba

KİMYASAL PEELİNG (AHA) LEKE TEDAVİSİ

Nasıl uygulanıyor?Çeşitli ilaç karışımları kullanılarak uygulanan soyma işlemleri hastanın ihtiyacına göre çok yüzeysel, yüzeysel, orta ve derin olmak üzere yapılır. Cildin mat ve solgun üst katmanı uzaklaştırılıp, alttan taze ve pürüzsüz derinin gelişmesi sağlanır. Kollojen ve elastin gibi lif yapılarının yapımını uyarıp, deri elastikiyetini ve kan dolaşımın arttırır. Uygulamalar ne kadar sürüyor ve hangi sıklıkta yapılıyor?Kimyasal peeling seans aralığı yapıldığı derinliğe göre belirlenir. Glikolik asit ile yapılan peelinglerde seans aralığı iki haftadır. Uygulanacak seans sayısı uygulama yapılan kişideki soruna göre değişmekle birlikte ortalama 6- 8 seans uygulanır. Bu seanslardan sonra –özellikle akne ve yaşlılık çizgilerinin azaltılmasında- cildin kazanmış olduğu formu koruması için belli aralarla (2 ay gibi) peelingin tekrarı gerekebilir. Uygulamanın süresi yaklaşık 10 dakikadır. . * Cildin soyulma işlemi ardından çok iyi korunması gerekiyor. Kış mevsimi bile olsa peeling ardından yüksek dereceli güneşten koruyucu ürünlerle hassaslaşan cilt korunma altına alınmalıdır.

Uygulama öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmek gerekiyor?


İşlem sırasında ve sonrasında geçici olarak hafif yanma hissedilebilir, ancak kişi normal aktivitesine devam edebilir. Uygulama bölgesini güneşten korumanız, solaryumdan kaçınmanız, yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanmanız gerekiyor.
* Peeling uygulamalarından önce, özellikle hassas ciltlerin soyma işlemine hazırlanması için bir ön bakıma ihtiyacı vardır.

* Soyma işleminin yapılacağı ciltte kapanmamış sivilce ve yaraların ya da benzer hasarların olmaması gerekir. Soyma işlemi bu durumlarda iyileşme sağlandıktan sonraya ertelenmelidir.

* Esmer tenlerde soyma işleminin lekelere yol açma olasılığı göz ardı edilmemeli, peeling uygulamasından sonra güneşe asla çıkılmamalı ve güneşten koruyucu yoğun bir ürün kullanılmalıdır.

Uygulama sonrası evde kullanabileceğim ürünler nelerdir?Yüzeyel peelingle beraber evde retinoik asit ve meyve asidi uygulamaları da faydalıdır.

Meyve asitleri kimyasal peeling

ELMA, limon, papaya, şeker kamışı ya da şarapta meyve asidi bulunuyor. Meyve asidini ya doğadan almak ya da laboratuvar ortamında oluşturmak mümkün. Asidin en küçük molekülleri şeker kamışında bulunuyor (glikolasitler), bu yüzden cildin meyve asitlerini emmesi de zor olmuyor.
Bilim adamları meyve asitlerinin (Alfa Hidroksi Asitleri, kısa­ca AHA) cildin hastalık derecesinde ürettiği kepekler ve fazla miktardaki nasırlaşmayı durdurduğunu ortaya koydular. Küçük yaralar, siğil, pigment rahatsızlıkları, güneş zararları gibi kepeksi cilt değişimleri AHA’larla tedavi edilebiliyor. Akne sorunların­da asit doğrudan sivilcenin üzerine sürülüyor. Yüksek konsan­trasyonlarda (yüzde 70′e kadar) AHA’lar kimyasal peeling ola­rak üst deriyi tamamen değiştiriyor. Daha alçak dozlarda ise asitler tıkanmış gözenekleri açıyor ve siyah noktaların oluşu­munu engelliyor. Yüksek dozdaki AHA’lar bugüne dek sadece dermatologlar ve klinik ortamlarda güzellik uzmanları tarafın­dan kullanıldı.

Hiç yorum yok: